ریزش مو در زنان علل مختلفی دارد؛ پاسخ بدن به استرس ،رژیم غذایی، آلودگی محیطی، تغییرات هورمونی، انواع بیماری ها می توانند سبب ریزش مو شوند. رشد مو و الگوی رویش آن در طول زندگی تحت تاثیر عوامل مختلف قرار می گیرد. پس زمانی که این الگو تحت تاثیر قرار بگیرد و شما دچار ریزش مو شوید قطعا باید قبل از هر کاری ابتدا ریشه اصلی و علت ریزش را پیدا کنید. در این مقاله به طور کامل علل، علائم و نحوه درمان لیزش مو در زنان مورد بررسی قرار گرفته شده است.
الگوی ریزش مو در زنان
بر اساس تحقیقات انجام شده، آمار و پژوهش ها نشان می دهد که هفتاد درصد خانم ها در سن بالای 70 سال ریزش مو با الگوی زنانه را تجربه می کنند و 40 درصد از خانم ها در زمان یائسگی دچار ریزش مو می شوند.
ریزش مو مشکلی است ک اغل در مردان میانسال و مسن رخ می دهد اما بسیاری از زنان نیز هم در دوره ای از زندگی با کاهش حجم و نازک شدن مو مواجه خواهند شد.
از نظر عملی نازک شدن ساقه مو و ریزش آن زمانی اتفاق می افتد که عوامل مختلف درونی و بیرونی در چرخه رشد مو اختلال ایجاد کنند. در این حالت موها وارد فاز استراحت می شوند و ریزش مو افزایش می یابد. البته توجه داشته باشید که ریزش مو تا حدی ( 100 تار مو در روز) برای خانم ها طبیعی است و جای نگرانی ندارد. منظور ما زمانی است که این چرخه دچار مشکل شده باشد.
آشنایی با چرخه رشد مو
چرخه رشد مو یا ریزش مو از سه مرحله آناژن ، کاتاژن و تلوژن تشکیل شده است. هر تار مو، چرخه رشد منحصر به فرد خودش را دارد و موهای شما با هم مراحل رشد را طی نمی کنند. به این صورت است که شما تنها 80 تا 100 تار مو را در طول روز از دست می دهید. اگر این چرخه برای تمامی موها با هم اتفاق بیافتد شما به یکباره دچار ریزش مو شدید می شوید.
مرحله آناژن
موهای ما به طور میانگین در هر ماه یک و نیم تا دو سانت رشد می کنند. که این رقم در سال حدود 15 تا 20 سانت است. مرحله آناژن که همان مرحله رشد مو نیز است به طور میانگین تقریبا 100 روز طول می کشد. این زمان برای افراد مختلف با توجه به سن، شرایط زندگی، ژنتیک و محیط متفاوت است.
تغذیه، رژیم غذایی و رعایت بهداشت فردی نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر روی سلامت پوست و مو است که در مراحل چرخه رشد مو نقش تغیین کننده ای دارد
مرحله کاتاژن
بعد از تمام شدن دوره آناژن، مو وارد مرحله کاتاژن می شود. در این مرحله مو وارد فاز انتقالی خود می شود که مدت آن کوتاه است و تقریبا ده روز طول می کشد. در این مرحله رشد فولیکول مو متوقف شده و نوبت به رشد کوتیکول موها می رشد. سول های رشته مو تقشیم می شوند و خود را برای رویش تار های جدید مو آماده می کنند.
مرحله تلوژن
مرحله تلوژن فاز استراحت مو است. در این مرحله مو در فولیکول باقی می ماند اما رشد نمی کند. این مرحله معمولا صد روز طول می کشد و در زمان اتمام این مرحله ریزش مو آغاز می شود. در این مرحله بعد همزمان با ریزش تار های مو قدیمی، رویش تار های موی جدید و جایگزین شدن آنها شروع می شود.
علت ریزش مو در زنان
علت ریزش مو در زنان بسیار متنوع است. این عللی می تواند ناشی از سبک زندگی، مشکلات هورمونی، آلودگی ها، عدم رعایت بهداشت شخصی، بیماری ها و مشکلات پزشکی و … باشد. هر کدام از خانم ها ممکن است تاثیر یک و یا چند عامل قرار داشته باشند و به صورت دائمی و موقتی دچار ریزش مو شوند. در ادامه به بررسی شایع ترین دلایل ریزش مو در زنان پرداخته شده است :
سبک زندگی
سبک زندگی سالم و استفاده از رژیم غذایی مغذی برای حفظ سلامت پوست و مو بسیار مهم و حیاتی است. بخش اعظمی از مواد معدنی، میتامین ها، پروتیئئن های مورد نیاز بدن برای داشتن پوست و مویی سالم از طریق تغذیه تامین می شود. پس رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و مصرف مواد غذایی مقوی و ویتامین ها در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل نمایید.
- مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان مصرف کنید : کلم، حبوبات، سیب زمینی، چایی سبز از جمله مواد غذایی سرشار از آنتی اسکیدان هستند.
- آب کافی در طول روز بنوشید.
- از مصرف الکل و کشیدن سیگار دوری کنید. این مواد با اختلال کبدی سلامت پوست و مو شما را به خطر می اندازند.
- مواد غذایی سرشار از آهن مصرف کنید : حبوبات ، گوشت قرمز
- مکمل های ویتامین b و اسید فولیک را در رژیم غذایی خود داشت باشید.
افزایش سن
سفید شدن مو و ریزش آن بخشی از روند پیری هستند. در این شرایط مو در مقابل عوامل محیطی آسیب پذیر تر و شکننده تر است و سرعت رشد کندی دارد.
یائسگی
یائسگی در زنان دارای نشانه های مختلف است ولی افزایش ریزش مو و نازک شدن مو ها یکی از علائم شایع یائسگی است. افت هورمون استروژن در مراحل یائسگی تارهای مو را تحت تاثیر قرار می دهد و سبب ریزش آنها می گردد.
الگوی های شایع ریزش مو در زنان
به طور کلی ریزش مو در زنان سه الگو را دنبال می کند که سبب اختلال در مراحل چرخه رشد مو می شود که در ادامه توضیح داده شده است :
آناژن افلوویوم
در الگوی آناژن افلوویوم مو در همان مرحله اولیه رشد نمی کند و تار موها قبل از طی کردن کاتاژن و تلوژن دچار ریزش می شوند.
معمولا این الگوی ریزش در اثر مصرف یک سری دارو های خاص، پرتودرمانی، شیمی درمانی و یا قرار گرفتن در معرض مواد سمی رخ می دهد و ممکن است در هر نقطه ای از بدن رخ دهد. اگر فلیکول های مو دچار آسیب شوند، ریزش مو می تواند به صورت دائمی رخ دهد.
تلوژن افلوویوم
در الگوی ریزش مو تلوژن افلوویوم تعداد تارهایی که همزمان به فاز تلوژن می رسند افزایش پیدا می کند. در این اختلال به یکباره و ناگهانی فرد تارهای موهای خود را از دست می دهد. این الگوی ریزش معمولا موقتی است و بعد از مراحل درمانی از بین می رود. از مهمترین علل این الگوی ریزش می توان به مراحل زیر اشاره کرد :
- قرار گرفتن در معرض استرس شدید
- داشتن زندگی پر تنش
- بارداری
- مصرف برخی از داروها و مکمل ها مانند داروهای ضد بارداری، فشار خون، دوز های بالای ویتامین A
- تغییرات هورمونی ناشی از بارداری و یائسگی
آلوپسی آندروژنیک با الگوی زنانه FPHL
FPHL شایع ترین الگوی ریزش زنانه است که درصد بالایی از خانم ها با آن درگیر هستند. در این الگو موهای بالا و کناره سر نازک می شوند. فولیکول ها در این الگوی موهایی را تولید می کنند که به شدت نازک هستند و به همین دلیل دیده نمی شوند. دلیل ایجاد این الگوی ریزش معمولا ژنتیک و افزایش سن است.
در چه خانم هایی احتمال ریزش مو بیشتر است ؟
معمولا ریزش مو در خانم هایی با شرایط زیر بیشتر اتفاق می افتد :
- زنان بالای 40 سال که در دوره یائسگی و پس از یاسگی
- افرادی که تحت شیمی درمانی هستند
- خانم هایی که موهای خود را دم اسبی و بافت محکم می بندند
- خانم های باردار
راه های درمان ریزش مو در زنان چگونه است ؟
متاسفانه هیچ درمانی قطعی ای و تضمینی برای درمان ریزش مو در زنان و مردان تا هم اکنون پیدا نشده است. اما خوشبختانه درصد بالایی از الگوهای ریزش مو موقتی هستند و شما می توانید با رعایت برخی از مراقبت های ریزش مو آن را کاهش دهید.
روتین مراقبتی برای موها
یکی از مهمترین راه های کنترل و کاهش ریزش مو استفاده از روتین مراقبتی و تقویتی صحیح ضد ریزش مو است. روتین مراقبتی صحیح سبب می شود تا موهایتان تغذیه کامل داشته باشند و ظاهری درخشان و پرطراوت برای موهایتان به وجود می آورد. برای داشتن روتین مراقبتی کامل و بهینه، می توانید نکات زیر را در نظر بگیرید.
استفاده از شامپوی ضد ریزش
شامپوی ضد ریزش مناسب و با کیفیت تهیه نمایید. ضامپوهای ضد ریزش حاوی عناصر آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان ها سبب تقویت سد دفاعی مو، تاثیر آسیب های محیطی می شوند. ترکیبات مقوی و فومولاسیون این شامپو ها تا حد زیادی به کاهش ریزش مو کمک می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق در مورد شامپو ضد ریزش مو کلیک کنید.
از ماسک مو استفاده کنید
ماسک مو با تقویت ساقه موهایتان از نازک شدن و شکنندگی آنها جلوگیری می نمایید و از مو ها در برابر الودگی ها و آسیب های محیطی نیز مراقبت می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهترین ماسک مو کلیک نمایید.
استفاده از محصولات تقویتی و ضد ریزش مو
با پیشرفت علم محصولات زیادی با هدف متوقف کردن الگوی ریزش در زنان تولید شده اند. این محصولات معمولا با هدف مهار ریزش و تحریک رویش مجدد موها فرموله می شوند. با فناوری نوین سلول های بنیادی، توان تولید انرژی در میتوکندرهای فولیکول مو افزایش می دهد و رویش مجدد مو را تحریک می کنند.
درمان پزشکی و دارویی
یکی دیگر از راه حل های درمان ریزش مو استفاده از درمان پزشکی و دارویی است. اگر قصد استفاده از دارو های ضد ریزش مو و یا امتحان روش های تهاجمی مانند لیزر درمانی را دارید حتما با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت نمایید.
معمولا پزشک با انجام آزامیش های مختلف دلیل اصلی ریزش مو شما را پیدا می کند و سپس راه درمانی مناسب را به شما پیشنهاد می دهد.
نکته پایانی در مورد ریزش مو در زنان
برای آنکه بتوانید مسائله ریزش موهایتان را حل کنید توصیه ما به شما این است که حتما قبل از انجام هر کاری ریشه و علت اصلی آن را پیدا کنید و سپس روش درمان مناسب را انتخاب نمایید. در کنار انجام روند درمان حتما از روتین مراقبت از مو را جدی بگیرید. شما می توانید تمامی محصولات آرایشی و بهداشتی اصل را از فروشگاه آرامیس با بهترین قیمت و تضمین اصالت کالا تهیه نمایید.